رادار (Radar) از حروف اول کلمات Radio Detection and Ranging به معنای کشف و فاصله یابی رادیویی گرفته شده است. این اصطلاح را نیروی دریایی آمریکا در سال 1941 پیشنهاد داد و حدود 76 کشور آن را پذیرفتند.
رادار یکی از مظاهر شگفت انگیز قرن بیستم است اصول اولیه آشکارسازی تقریبا قدمتی برار با قدمت بحث الکترو مغناطیسی دارد فارا و ماکسول در سال های 1860-1845 پی بردندن که جریان های متغیر با زمان باعث ایجاد میدان های الکترومغناطیسی متغیر با زمان در فضای آزاد می شوند همچنین میدان های متغیر با زمان جریان الکتریکی متغیر با زمان تولید می کند میدان الکترومغناطیسی به وجود آمده در فضای آزاد با سرعت نور یعنی حرکت می کند
در سال 1886 هرتز به طور تجربی نظریه هیا ماکول را مورد مطالعه قرار داد و نشان داد که امواج الکترومغناطیسی در برخورد اجسام منعکس و پراکنده می شوند که این مطالعه وی منجر بوجود آمدن ایده رادار شد جالب است بدانید آزمایش های هرتز در فرکانس های بالا طول موج 66 سانتی متر انجام شد ولی کارهای بعدی تا سال 1930 در فرکانس های پائین ادامه یافت تا آن که بعدا اهمیت استفاده از فرکانس های بالا روشن شد
به علت محدودیت در فناوری آن زمان در سال امواج آشکار سازی در فواصل بیش از یک مایل تا سال 1922 مطرح نبود تا اینکه در سال 1922 مارکونی ارتباط رادیویی بین قاره ها را طمرح نمود و عنوان کرد که امکان بوجود آمدن دستگاهی است که امواج را در جهات مختلف ارسال کند و پس از برخورد پرتوها به یک جسم فلزی نظیر کشتی توسط یک گیرنده این پرتوها دریافت شود که در نتیجه می توان در هوای ابری وجود کشتی را آشکار نمود اما وی در به دست آوردن بعضی از ایده هایش از جمله آشکار سازی جسم و انتشار امواج کوتاه در ورای خط دید ناموفق ماند.
در پاییز 1922 تیلور یانگ از آزمایشگاه تحقیقات دریایی (NRL) با استفاده از یک موج پیوسته (CW) با فرستنده و گیرنده مجزا وجود یک کشتی چوبی را آشکار نمودند بدین ترتیب می توان گفت که اولین سیستم های راداری آزمایشی به صورت موج پیوسته کار می کردند و نوع آشکار سازی آنها بستگی به تداخل ایجاد شده بین علائم مهم سیستم دریافت شده از فرستنده علائم انعکاسی ازهدف متحرک با متغیر فرکانس داپلر داشت.
این اثر شبیه لرزش موزونی است که ممکن است در هنگام عبور هواپیما از بالای گیرنده بویژه ایستگاه های ضعیف رخ می دهد این نوع رادارها رادار اموا پیوسته تداخل موجی نیز می نامند البته این نوع رادارها فقط برای اشکار سازی وجود هدف مفید بودند و استخراج اطلاعات موقعیت هدف از آنها مقدور نبود لازم به ذکر است نمونه های رادار CW در آزمایشگاه NRL در همان سال ها در فرکانس 32 و 60 مگاهرتز ساخته شد.
با توجه به محدودیت های استخراج اطلاعات کافی موقعیت از رادارهای موج پیوسته پژوهشگران NRL اولین تجربه را به سال 1934 با رادار پالسی در فرکانس 6 مگا هرتز به دست آوردند و با انجام آژمایش های متعدد دریافتند که فرکانس های راداری بالا برای این کار مطلوب می باشد و با ساخت لامپ های پرقدرت باعث تکامل طراحی رادار پالسی در فرکانس 200 مگاهرتزی شدند.
پیشرفت های اولیه رادار پالسی در رابطه با کاربردهای نظامی بود و در بریتانیا توسعه رادار بعد از آمریکا شروع شد اما به خاطر اینکه پیشرفت فناوری رادار مصادف با جنگ جهانی دوم بود و برتانیا نزدیک تر به جبهه جنگ بود این کشور کوشش های فراوان و بیشتری راصرف توسعه رادار نمود توجه برتانیا به رادار از سال 1935 شروع شد وتا اوایل 1940 توسعه رادار در بریتانیا و آمریکا مستقلا انجام می شد. علاوه بر این دو رادار در آلمان، فرانسه، روسیه و ایتالیا و ژاپن نیز به طور مستقل در حلال 30 سال بعد مورد تحقیق و توسعه قرار گرفت لیکن حدود توسعه و کاربردهای نظامی آنها متفاوت بود.
رادارها قادرند اهداف متحرک را از اهداف ثابت fتشخیص دهند. به این منظور فرآیندی فنی به نام MTI وجود دارد. بر این اساس اگر سرعت یک هدف از 100 کیلومتر بر ساعت کمتر بود آن هدف را حذف و بالاتر از آن را به عنوان هدف متحرک نشان دهد. این سامانه در حقیقت فیلتر نشاندهنده اهداف متحرک از ثابت است.
استفاده از رادار عموماً در راستای سه هدف زیر می باشد:
1- شناسایی حضور یا عدم حضور یک جسم در فاصلهای مشخص: عمدتاً آنچه که شناسایی می شود متحرک است، مانند هواپیما، اما رادار قادر به شناسایی حضور اجسامی که مثلاً در زیر زمین نیز مدفون شدهاند، می باشد. در بعضی از موارد حتی رادار می تواند ماهیت آنچه را که می یابد مشخص کند، مثلاً نوع هواپیمایی که شناسایی می کند.
2- شناسایی سرعت آن جسم: دقیقاً همان فرآیندی که پلیس از آن در بزرگراهها برای کنترل سرعت خودروها از آن استفاده می کند.
3- جابجایی اجسام : شاتلهای فضایی و ماهواره های دوار بر دور کره زمین از چیزی به عنوان رادار حفره های مجازی برای تهیه نقشه جزئیات، نقشههای عوارض جغرافیایی سطح ماه و دیگر سیارات استفاده می کنند.
رادار اسکوارپیر: معنای لغوی این کلمه به معنی «مربع جفت» است.
Square Pair “Guidance and Illumination Radar”
The 5N62 Square Pair “Guidance and Illumination Radar” is the engagement radar for the 140 - 160 NMI range S-200 / SA-5 Gammon SAM system, the longest ranging of the Cold War era SAMs, and in 2009, still the longest ranging SAM in operational use.
Each 5N62 radar comprises two primary components, the K-1 and K-2 “cabins”, both towed to location. The K-1/K-1V/M Transmitter/Receiver cabin is the radio-frequency component of the 5N62 radar.
The K-2/K-2V/M Fire Control Centre cabin, built into an OdAZ-828 semi-trailer van, houses the operator consoles, a digital computer and supporting electronics.It also is an integral part of the 5N62 radar system.
رادار اسکوارپیر N625 به معنی میدان "هدایت و رادار اشراق" رادار درگیری است که سیستم کاربردی آن مشابه سیستم بازی تخته نرد است و با نام علمی SAM 140 - 160 NMIیا 5 S-200 / SA- خوانده میشود، و طولانی ترین سابقه آن مربوط به دوران جنگ سرد میباشد، و در سال 2009، هنوز هم به عنوان برد بلند ترین رادار در محدوده عملیاتی مورد استفاده قرار میگیرفته است.
هر یک از رادارهای 5N62 شامل دو جزء اصلی، K-1 و K-2 "کابین"، هر دو گونه مورد استفاده در محل وضعیت عملیاتی می باشد. فرستنده / گیرنده کابین K-1/K-1V/M، مولفه فرکانس رادیویی از رادار 5N62 است.
کابین کنترل مرکز آتش K-2/K-2V/M ، بشکلی ساخته شده است که در یک ون OdAZ-828 نیمه تریلر، یا اتاقکهای کنسولی با هدف اپراتور به همراه یک کامپیوتر دیجیتال و سیستم حمایت الکترونیکی جای میگیرد. این نیز بخشی جدایی ناپذیر از سیستم رادار 5N62 است.
بخشی که با شماره یک در تصویر مشخص شده فرستنده امواج کشف هدف با طول موج پیوسته 4.5 سانتیمتر،
بخش 2، گیرنده این امواج(امواج بازتاب یافته و رسیده از اهداف)،
بخش 3، گیرنده امواج ارتباطی موشک با سامانه
و بخش 4 آنتن سامانه شناسایی دوست از دشمن(IFF) است.
برد این رادار در برابر اهداف کوچک بین 260 تا 300 و بیشینه برد آن 500 کیلومتر است.
:: موضوعات مرتبط:
هواپیما ها جنگی و بمب افکن ,
,
:: برچسبها:
مشخصات رادار و انواع ان ,
|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1